MISSOURI ETHICS COMMISSION

P.O.Box 1254

Jefferson City, MO 65102 .
WWW,Imec.mo, gov James Klahr

(573) 751-2020/ (800) 392-8660 _ Executive Director

January 6, 2017

The Missouri Ethics Commission, at its January 6, 2017 meeting, approved the following
resolution regarding pending opinion requests related to Amendment 2, the recently adopted
Constitutional Amendment,

Certain provisions of Article VIII, Section 23 of the Missouri Constitution (Amendment 2} are
currently being challenged in Missouri Electric Cooperatives, et. al. v. State of Missourl, et. al,
No. 4:16-cv-01901 (Eastern District of Missouri) and Free and Fair Election Fund, et al v.
Missouri Ethics Commission, et. al, No, 2:16-cv-4332 (Western District of Missouri),

The Commission has received advisory opinion requests which are summarized as follows:

1. Do contribution limits apply to candidates for county and local government offices? If
they do not, must a county or local candidate that receives a contribution above the limit
established have to return it if the candidate decides to run for state or judicial office?

2. Does Amendment 2 place restrictions on fundraiser proceeds from a women’s club to a
central committee?

3. Is a contribution from a Limited Liability Company (LLC) a contribution from a
“corporation” under Amendment 27

4. Do contribution limits articulated in Section 23.3(1) apply to contributions to the House
Republican Campaign Committee (HRCC) and Missouri Senate Campaign Committee
(MSCC)? Does Section 23.3(3) prohibit the committees from taking contributions from
corporations or labor unions? Does the exception to the prohibition against committee-to-
commiftee transfers articulated in Section 23.3(13) apply to these committees?

5. Are continuing committees/political action committees subject to the contribution limits
of Amendment 27

6. Amendment 2 limits contributions to a party to $25,000 per clection, An ¢lection is
defined as any primary, special or general election held to nominate or elect a candidate.
Since a party will always be active during a general election {(unlike a candidate that may
lose a primary), can it accept a primary and general election contribution during the primary
period? Since a party is active whenever its candidates are running (i.e. primary election,
general election, special elections, nominating caucuses, partisan municipal elections, etc.),
will a separate contribution limit apply for cach election? Does the Commission have
suggestions on how a party should track its compliance with these separate election
contribution limits?
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7. Section 7(6)(c) of the newly-enacted provision of the constitution codifies a definition
of a “continuing committee,” Section 7(20) codifies a definition of “political action
committee,” Under Article VIII, Section 2, of the Missouri Constitution, are “continuing
committees” and “political action comrittees” separate and distinct entities?

If the answer to question one is affirmative, are there any limitations in the fype or class of
donors that can make contributions to continuing committees and to political action
committee?

If the answer to question one is affirmative, are there any monetary limitations on the
donations that may be received by continuing committees and by political action
committees?

If the answer to question one is affirmative, are there any limitations on the type or class
of donations that can be made by a continuing committees or by political action committee?

If the answer to question one is affirmative, what process must a political action committee
take to have itself designated as a continuing committee and vice versa?

Section 105.955.16 (1), RSMo authorizes the Commission to issue advisory opinions to those
“directly affected by the application of law to the facts presented by the requesting person.”
Opinions may be issued on any issue on which Commission can receive a complaint. Notably, a
different statute, Section 105.957.3, RSMo, states that the Commission may refuse to investigate
any conduct which is the subject of civil or criminal litigation,

The Commission is required to give an approximate time frame for when an opinion might be
issued, but no later than ninety (90) days from receipt of the request. The Commission may decline
to issue a written opinion by a vote of four members and shall provide the requesting person the
reason for the refusal in writing, '

The Commission is aware of the interest of the regulated community in receiving interpretations
of these questions. As a represented party, it is currently assessing these questions in terms of the
pending litigation. Therefore, the Commission is refusing to issue the opinions on this date due to
pending litigation but will consider the issuance on these questions on a future date.

Sincerely,

James Klahr
Executive Direclor

Missouri Ethics Commission
State of Missouri




