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Missouri Ethics Commission 

  

Constitutional Article VIII, Section 23 

On November 8, 2016, Missouri voters approved Constitutional Amendment 2 which, among its provisions, 
imposes campaign contribution limits on certain candidates for state office including statewide offices, 
legislative offices and judicial offices. The specific constitutional provision is Article VIII, Section 23. The 
full text of Article VIII, Section 23 can be viewed here. 
The following is a general summary of provisions of Article VIII, Section 23. To the extent that individuals 
have specific questions that require interpretation by the Commission, individuals directly affected by the law 
may submit a request for an advisory opinion in writing under Section 105.955.16, RSMo.  
Portions of Article VIII, Section 23 are being challenged in federal litigation in Free and Fair Election Fund, 

et al. v. Missouri Ethics Commission, et al. & Missouri Electric Cooperatives, et al. v. State of Missouri, et 

al., Consolidated Case No. 16-04332-CV-C-ODS (Western District of Missouri, Central Division).  

While the Commission will update this summary as appropriate, the reader should stay apprised of any 
developments in litigation.   
What is the effective date of Article VIII, Section 23? 
 

Under Article VIII, Section 23, 2(b), “If a majority of the votes cast thereon is in favor of any amendment, the 
same shall take effect at the end of thirty days after the election.” Therefore, the effective date was December 

8, 2016. 

How does Article VIII, Section 23  correspond to Chapter 130 of the Missouri Revised Statutes? 

Article VIII, Section 23 is an amendment to the Missouri Constitution. Chapter 130 of the Missouri Revised 
Statutes are campaign finance laws passed by the Missouri General Assembly. Article VIII, Section 23 
provides many definitions and some provisions that are identical to the statutes in Chapter 130. Article VIII, 
Section 23 provides additional provisions that are part of the Missouri Constitution, such as contribution 
limits, provisions relating to corporate and labor organization contributions, contributions received by and 
made by campaign finance committees, and criminal penalties.  

What are the contribution limits and what candidates do the limits apply to?  
 

Article VIII, Section 23. 3(1), provides a contribution limit of $2,600 from any person, other than the 
candidate, to elect an individual to the Missouri state offices of:  
 

 

 

 

 

 

Are there contribution limits for local elections?  
 

Article VIII, Section 23 does not address candidates for local elections.  

See Commission Opinion 2017.02.CF.001 

 Governor   Attorney General 
 Lieutenant Governor   State Senator 
 Secretary of State   State Representative 
 State Treasurer   State Judicial Office 

 State Auditor   Other State Office 

The Commission recently issued several opinions regarding Article VIII, Section 23. 
Those opinions can be found here (page 5 of this document) and will be added to the 
Advisory Opinions page on the MEC website.  

http://www.moga.mo.gov/MoStatutes/ConstHTML/A080231.html
http://mec.mo.gov/MEC/Commission_Business/OpinionsSearch.aspx
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Are there restrictions in Article VIII, Section 23 that apply to both state and local candidates?  
Yes, while the contributions limits do not apply to local candidates, there are numerous provisions that apply to 
all candidate committees, including local candidates. These provisions include: 

         Candidate committees are prohibited from accepting or making contributions to another candidate 
committee, including federal candidate committees 

         Candidate committees cannot make contributions to political action committees/continuing committees  
         Candidate committees cannot receive contributions from corporations (with some exceptions) and labor 

organizations directly (see question on corporation and labor organization contributions) 
         Candidate committees can receive contributions from political action committees/continuing  

committees subject to contribution limits if they apply 
         Candidate committees can make contributions to political party committees 
         Candidate committees can receive contributions from political party committees 
 

Is election defined?  
 

Article VIII, Section 23.7(11) defines an “election” as:  
 Any primary, general or special election held to nominate or elect an individual to public office  
 Any primary, general or special election held to retain or recall an elected officeholder or to submit a 

ballot measure to the voters, and  
 Any caucus or other meeting of a political party or a political party committee at which that party’s 

candidate or candidates for public office are officially selected 
 A primary election and the succeeding general election shall be considered separate elections. 

 

What elections do contribution limits apply to?  
 

Article VIII, Section 23.3(1), provides a contribution limit of $2,600 from any person, other than the candidate, 
to elect individuals to state office for “one” election. Section 23.7(11) states that a primary election and the 
succeeding general election shall be considered separate elections.  
 

Is person defined?  
 

Article VIII, Section 23.3(1), provides a contribution limit of $2,600 from any “person” to a candidate for 
certain state offices. The limit does not apply to a contribution made by the candidate to his or her own 
committee. Section 23.7(19) defines a “person” as:  

 An individual or group of individuals 
 Corporation (Article VIII, Section 23.3(1)) contains separate provision regarding corporate 

contributions – See Commission Opinion 2017.03.CF.010 
 Partnership  
 Committee (Article VIII, Section 23.12 contains separate provisions regarding committee to committee 

contributions) 
 Proprietorship or joint venture 
 Any department, agency, board, institution or other entity of the state or any of its political subdivisions  
 Union or labor organization (Article VIII, Section 23.3(1)) contains separate provision regarding 

corporate contributions)  
 Trade or professional or business association  
 Association  
 Political party or any executive committee thereof  
 Any other club or organization however constituted or any officer or employee of such entity acting in 

the person's official capacity  
 

NOTE: Article VIII, Section 23 contains separate provisions and restrictions on contributions by committees 
and some business entities. The constitutional provision should be reviewed for those specific provisions.  
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Are there contribution limits for contributions to political parties?  
Article VIII, Section 23.3(2)(a) states that no political party shall accept aggregate contributions from any 
person that exceed $25,000 per election at the state, county, municipal, district, ward, and township level 
combined. Article VIII, Section 23.3(2)(b) states no political party shall accept aggregate contributions from 
any committee that exceed $25,000 per election at the state, county, municipal, district, ward, and township 
level combined.  
In Commission Opinion 2017.02.CF.007, the Commission discussed the election cycle for purposes of the 
$25,000 aggregate for political parties. 
 

The Commission has not opined whether contributions made to the state house and senate  committees per 
political party, referenced in Article VIII, Section 23.3(13) apply to the $25,000 per political party. 

What is a political party?  
Article VIII, Section 23.7(22) defines a “political party” as a political party which has the right under law to 
have the names of its candidates listed on the ballot in a general election.  

What is a Political Party Committee and how does that differ from a Political Action Committee/

Continuing Committee? 

Article VIII, Section 23.7(23) defines a political party committee as:  a state, district, county, city, or area 
committee of a political party, as defined in Section 115.603, RSMo, which may be organized as a not-for-
profit corporation under Missouri law, and which committee is of continuing existence, and has the primary or 
incidental purpose of receiving contributions and making expenditures to influence or attempt to influence the 
action of voters on behalf of the political party.  Examples include the state party committees and county 
central committees.  
Article VIII, Section 23.7(6)c and (20) define continuing committees and political action committees, and each 
type of committee is referenced in the Constitution. In Commission Opinion 2017.02.CF.002, the Commission 
stated that these two committees are  the same.   
Because there are limitations to contributions to and from political action committees that do not apply to 
political party committees, it is important to confirm the type of committee being considered. The committee 
type is found on the MEC website committee search. 
Are Political Action Committees/Continuing Committees prohibited from receiving contributions from 

other committees? 

Political action committees/continuing committees are prohibited from receiving contributions from:  
 Other political action committees/continuing committees  
 Candidate committees  
 Political party committees  
 Campaign committees  
 Exploratory committees  
 Debt service committees  

 
\How does Article VIII, Section 23 affect corporate and labor organization contributions? 
Article VIII, Section 23.3(3)(a) prohibits corporations or labor organizations from making contributions 
(monetary or in-kind) to : 

 
 
 
 
 
 

 

A corporation or labor organization may establish a political action/continuing committee which may accept 
contributions or dues from members, officers, directors, employees or security holders. 

         candidate committees 
         exploratory committees 

         political party committees  
         political parties 
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Article VIII, Section 23.3(12) states that political action/continuing committees may receive contributions 
from corporations, associations, and partnerships formed under chapters 347 to 360.   

The Commission has issued a number of opinions regarding corporate and labor organization contributions: 
 In Commission Opinion 2017.03.CF.010, the Commission addressed contributions from corporations and 

labor organizations to political action committees/continuing committees, stating that a corporation or 
labor organization may not contribute its own funds to its connected political action committee/continuing 
committee; it may contribute its own funds to an unconnected political action committee/continuing 
committee as long the contribution is authorized under Art. VIII, §23.3(12). A political action committee/
continuing committee which is connected to a corporation or labor organization may receive contributions 
from contributors not connected to the corporation or labor organization. The Commission also gave 
guidance on solicitations on behalf of that political action committee/continuing committee. 

 In Commission Opinions 2017.02.CF.005, 2017.02.CF.006 and 2017.03.CF.009, the Commission 
discussed contributions from limited liability companies (LLC) and foreign entities as follows: 

 

       To the extent that a Missouri LLC is an “eligible entity” and elects to be classified as a corporation 
under the federal tax code, it is considered a “corporation” for purposes of §23 of the Missouri 
Constitution. The same holds true for a foreign LLC to the extent it is an “eligible entity” and elects to 
be treated as a corporation by the Internal Revenue Service, or has publicly-traded shares. 

 

        An LLC with one corporate member/owner that has elected to be treated as a partnership and a 
disregarded entity under the Internal Revenue Code is subject to the ban on corporate contributions 
under Article VIII, §23.3(3)(a). 

 

        Political action committees/continuing committees may receive contributions from foreign 
corporations, associations or partnerships, holding valid certificates of authority to do business in this 
state under the chapters 347 to 360, RSMo. 

 

Do contribution limits apply to contributions made by children? 

 Article VIII, Section 23.3(17) provides that contributions from persons under 14 years of age shall be 
considered made by the parents or guardians of such person and shall be attributed toward any contribution 
limits. Where a contributor under 14 years of age has two custodial parents or guardians, 50% of the 
contribution shall be attributed to each parent or guardian. Where a contributor under 14 years of age has one 
custodial parent or guardian, all such contributions shall be attributed to the custodial parent or guardian.  
 

Can non-citizens or foreign governments make state contributions? 

Article VIII, Section 23(16) states that no Missouri committee shall knowingly accept contributions from: 

 Any natural person who is not a citizen of the United States; or 

 A foreign government 
 

Are the contribution limits for contributions to state candidates and political parties permanently fixed?  
Article VIII, Section 23.3(18) provides that contribution limits for contributions to state candidates and 
political parties shall be adjusted according to formula based upon the Consumer Price Index (CPI). The first 
adjustment shall be done in the first quarter of 2019, and then every four years thereafter. The secretary of state 
shall calculate such an adjustment in each limit and specify the limits in rules. 
What are the penalties for violation of Article VIII, Section 23?  

Article VIII, Section 23 provides criminal penalties for violations of specific provisions. These penalties can 
be found in Article VIII, Section 23.5 and 6.  
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2017.02.CF.001  Do the contribution limits adopted by voters in Article VIII, Section 23 of the Missouri 
Constitution apply to candidates for county and local government offices? If they do not, must a county or local 
candidate that receives a contribution above the limit established have to return it if the candidate changes his 
or her mind and runs for a state or judicial office?  
 

2017.02.CF.002 Section 7(6)(c) of the newly-enacted provision of the constitution codifies a definition of a 
“continuing committee.” Section 7(20) codifies a definition of “political action committee.” Under Article VIII, 
Section 23, of the Missouri Constitution, are “continuing committees” and “political action committees” 
separate and distinct entities?  
 

2017.02.CF.003  Are continuing committees/political action committees subject to contribution limits of 
Article VIII, Section 23 for contributions received by the committees?  
 

2017.02.CF.004  Can a candidate committee make an independent expenditure (not coordinated with any other 
committee and therefore not a contribution to any other committee) to support or oppose a candidate or ballot 
measure?  
 

2017.02.CF.005  Is a contribution from a Limited Liability Company (LLC) a contribution from a 
“corporation” under Article VIII, Section 23?  
 

2017.02.CF.006 Article VIII, Section 23 provides that political action committees shall only receive 
contributions from, among other donors, “… corporations, associations and partnerships formed under chapters 
347 to 360, RSMo.” Is a foreign corporation, association or partnership holding a Certificate of Authority to 
transact business in Missouri under chapters 347 to 360, RSMo a corporation, association or partnership formed 
under chapters 347 to 360, RSMo for purposes of Article VIII, Section 23?  
 

2017.02.CF.007  Article VIII, Section 23 limits contributions to a party to $25,000 per election. An election is 
defined as any primary, special or general election held to nominate or elect a candidate. Since a party is active 
whenever its candidates are running (i.e. primary election, general election, special elections, nominating 
caucuses, partisan municipal elections, etc.), will a separate contribution limit apply for each election?  
 

2017.02.CF.008  Do contribution limits articulated in §23.3(1) apply to contributions to the House Republican 
Campaign Committee (HRCC) and Missouri Senate Campaign Committee (MSCC)? Does §23.3(3) prohibit 
the committees from taking contributions from corporations or labor unions? Does the exception to the 
prohibition against committee-to-committee transfers articulated in §23.3(13) apply to these committees?  
 

2017.03.CF.009  Is an LLC with one corporate member/owner that has elected to be treated as a partnership 
and a disregarded entity under the IRC subject to the ban on corporate contributions? In other words, are 
contributions made by an LLC that has elected to be treated as a partnership attributed (i.e., do they flow-back) 
to its corporate member/owner? 
 

2017.03.CF.010  Can corporations or labor organizations contribute direct or treasury funds to a connected 
PAC? Can corporations or labor organizations contribute direct or treasury funds to an unconnected PAC? Can 
a connected PAC receive contributions beyond those of the connected members, officers, directors, employees 
or security holders? 

Amendment 2 Advisory Opinions - Click the opinion number to view the full opinion. 


































































	MEC_ArticleVIII_Section23 3-30-17
	001
	002
	003
	004
	005
	006
	007
	008
	009
	010

	Return to Index: 


